Kijkproblemen?: Hoge oogdruk / Staar

Hoge oogdruk / Staar

Oogdruk
De druk binnen het oog is nodig omdat het anders "plat" zou zijn. Binnen in het oog wordt een vocht (kamerwater) geproduceerd dat deze druk in stand houdt, er is een slim systeem van afvoerkanaaltjes dat het overtollige vocht afvoert. Deze kanaaltjes kunnen dichtslibben en dan ontstaan de problemen: er komt teveel kamerwater in de oogbol, de spanning wordt (te) hoog en dit is schadelijk voor het netvlies.
Helaas merk je dat niet meteen, het gaat zeer geleidelijk en sluipend. Zo'n te hoge oogdruk kan eerst gedeeltelijk gezichtsverlies veroorzaken en later zelfs blindheid. Bij ongeveer 3% van de "veertig-plussers" komt deze ziekte voor. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans. Een hogere oogdruk is nog geen glaucoom, maar het kan er wel toe leiden. Glaucoom (schadelijk hoge oogdruk) kan, als men er snel bij is, goed onder controle worden gehouden.

Een oogdrukcontrole bij Schutte Optometrie kent 3 stappen.
1.de oogdrukmeting
2.beoordeling van de oogzenuw
3.gezichtsveldscreening

Een oogdrukmeting is van belang om bij opvolgende controles de oogdrukken getalsmatig met elkaar te vergelijken. Langzaam oplopende oogdrukken worden zo aan het licht gebracht. Hoge oogdrukken vallen bij de eerste controle direct "door de mand". Een langzaam oplopende oogdruk is pijnloos en er kunnen ongewenste veranderingen binnen het oog ontstaan. De oogzenuw bundelt alle netvlieszenuwen, door een te hoge oogdruk kan schade ontstaan ter plekke van deze bundeling (de zgn. "blinde vlek" of "papil") bij het verlaten van de oogbal. Door te hoge druk worden deze netvlieszenuwen "afgeknepen" en ontstaan er geleidelijk aan gebieden met verminderde gezichtsscherpte, welke uiteindelijk tot blinde vlekken (scotomen) degenereren. Deze scotomen worden echter in het begin praktisch niet herkend omdat deze zich aan de rand van het blikveld bevinden. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. 
Het zo vroeg mogelijk ontdekken van te hoge oogdruk voorkomt een dramatisch gezichtsveldverlies waarbij alleen een kokervisie overblijft.

 

Met onderstaande funduscamera wordt bij Schutte Optometrie netvliesfoto's gemaakt en gearchiveerd. Deze zgn. non-mydriatic camera is speciaal ontworpen voor het maken van netvliesfoto´s zonder dat de pupillen verwijd moeten worden.   Door aanhoudende te hoge oogdruk kan uw oogzenuw (papil) veranderen.
         Normale oogzenuw                                                                                                                Glaucoom oogzenuw

 

Hiernaast de Zeiss FDT perimeter. Hiermee screnen wij binnen een paar minuten uw beide gezichtsvelden op pluis/ niet pluis. Bij afwijkende waarden wordt u preventief naar uw huisarts verwezen. 


Zeiss staat voor topkwaliteit.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
STAAR

Naarmate wij ouder worden, wordt de ooglens minder helder. Dit kan gebeuren doordat een deel van de eiwitten waaruit de lens bestaat, samenklonteren. Dit kan gedeelten van de lens troebel maken en de lichtinval via de lens belemmeren, alles lijkt waziger en grauwer van kleur. Deze ooglensveroudering wordt staar of cataract genoemd. Bij sommigen gebeurt dit al voor het 65ste jaar, bij anderen later en bij enkelen vrijwel niet.
Bij staar (cataract) verminderd de helderheid van de ooglens.

Staar ontstaat langzaam, dus klachten zullen geleidelijk optreden. De meest voorkomende verschijnselen zijn:
Wazig zien:
alsof u door matglas kijkt. Scherp zien wordt steeds lastiger, zowel op afstand als dichtbij.
Last van tegenlicht of zijlicht:
een verblindend effect is dikwijls de eerste klacht en blijkt vooral hinderlijk bij het autorijden. Een zonnebril helpt niet, wel het afschermen van licht door een hand of een klep.
Slechter zien in het donker:
de troebele lens houdt licht tegen. Een sterkere leeslamp kan in het beginstadium van staar helpen bij het lezen. Ook autorijden in het donker wordt lastiger.
Kleuren lijken vervaagd:
de omgeving lijkt grauwer en minder kleurrijk. Meestal wordt u zich pas van het verschil bewust als bij het eerste oog de staar is weggenomen.
Dubbel zien:
door onregelmatige lichtbreking in de troebele lens kunnen verwarde beelden ontstaan.
Soms kan dit met een aangepaste glassterkte verbeterd worden.
Myopsatie:
zien in de verte wordt lastiger. Dit komt omdat de aangetaste lens van structuur veranderd en daardoor een andere optische werking krijgt, meestal wordt uw glassterkte meer "min" , ook wel myopisatie genoemd.
Pijn en plotseling slecht zien horen niet bij staar.

Digitale microscoop ( 40 x vergroting) voor inspectie en documentatie van de verschillende oogstructuren.Optimale oogzorg bij Schutte Optometrie

CORONA info:
Druppelen : NEE
Fysiek oogcontact: NEE 
Functionele Optometrie: JA
lees CORONA protocol hieronder