Kijkproblemen?: Whiplash

Whiplash


Hoogstwaarschijnlijk bezoekt u als whiplashpatiënt deze pagina omdat uw klachtenbeeld na lange tijd, soms jarenlang, na verschillende onderzoeken en behandelingen niet weggaat, ondanks de welwillendheid en inzet van uw behandelaars.

Zoals u weet is whiplash geen diagnose maar een verzamelnaam voor klachten. Deze kunnen zich soms na langere tijd openbaren vanwege het compenseergedrag van uw lichaam. Raken uw reserves op dan openbaren zich vaak diverse klachten. 

Specifieke visuele klachten kunnen ontstaan doordat het hoog ontwikkelende visuele systeem moeite krijgt om de beelden van beide ogen optimaal te fuseren. Bij een geringe motorische visuele afwijking en/of sensorische visuele afwijking ( bijv. fixatie disparatie) zijn de volgende klachten na een ongeval kenmerkend voor whiplashpatiënten:   

aanhoudende en in hevigheid variërende hoofdpijn,  sterk verminderde concentratie,  leesproblemen,  toegenomen lichtgevoeligheid,  hinder van teveel (felgekleurde) visuele prikkels,  last van te snel bewegende beelden,  bij vlagen verminderd zijdelings beeld, bij vlagen wazig/ dubbelzien, moeilijk autorijden (in schemer),  moeite met focussen tijdens TV kijken,  hinder van teveel visuele prikkels in supermarkten, op pleinen en op visite,  's avonds altijd moe,  te snel prikkelbaar,  doet regelmatig het liefst de ogen dicht voor meer rust.
Schutte Optometrie heeft samenwerkingsverbanden met regionale ziekenhuizen en revalidatie centra o.a. DBC en Revalidatiecentrum Het Roessingh  (waar Schutte Optometrie regelmatig ter plekke de functionele oogonderzoeken bij interne patiënten uitvoert). Schutte Optometrie ziet  daarom dagelijks patiënten met whiplash gerelateerde klachten. Middels verschillende meettechnieken (lees verder) wordt bij afwijkende normwaarden in kaart gebracht of deze matchen met de geuitte klachten.


Vooral de meetgegevens van de Polatest, de FD curve meting en Syntonics  geven veel informatie over de visuele souplesse van de whiplash patient. Bij afwijkende normwaarden wordt in overleg met de cliënt de meest effectieve therapie besproken. De ervaring leert dat meestal een "rustiger beeld" in combinatie met minder hoofdpijn het eerste is wat de whiplashpatiënt opmerkt Schutte Optometrie heeft een goede samenwerking met de stichting Whiplash de baas. Deze stichting heeft een website www.whiplashdebaas.nl met nuttige informatie over veel whiplashgerelateerde onderwerpen en geeft regelmatig voorlichtingsavonden voor whiplashpatiënten.

Voor regio Noord-Oost Nederand staat Schutte Optometrie bij Whiplash stichting Nederland op de lijst van gespecialisseerde optometristen. Ook geeft Schutte Optometrie cursussen aan ergo- en fysiotherapeuten om visueel functionele afwijkingen te kunnen inschatten op "pluis- niet pluis".

Het zijn vaak kleine visuele afwijkingen welke bij whiplashpatiënten een energie lek kunnen veroorzaken, dit vanwege het continu reflexmatig corrigeren voor het verkrijgen van een optimaal zicht. De whiplashpatiënt ervaart dit vaak als een onrustig en vermoeiend beeld.  U kunt voor vragen en ook voor het maken van een telefonische afspraak contact met ons opnemen. Ook is het mogelijk om via deze website een aanvraag voor een afspraak te maken onder CONTACT.

Aanhoudende kijkklachten bij dyslexie, na whiplash of hersenschudding?
Wij weten er alles van !
Bel 0523 - 769 049